Ofta kastar vi i oss maten, ibland till och med på stående fot. Vi dricker alltid den där koppen kaffe när vi stiger upp eller kommer till jobbet och vi kommer knappt ihåg hur den smakade efteråt. Vi köper en påse godis som vi smäller i oss trots att vi lovat oss själva att bara ta ett par bitar, och efteråt kan vi knappt komma ihåg något annat än att det smakade sött. De flesta kan nog känna igen sig i de här eller liknande exempel och det kan vara svårt att bryta ett mönster som vi har blivit väldigt vana vid. Mindfulness kan hjälpa oss att ta kontroll över dessa situationer när vi äter eller dricker något. Genom att skapa en liten stund (sätta oss ner, eller stanna upp) då vi faktiskt smakar på det vi äter eller dricker gör att vi skapar ett lugn kring våra måltider, både stora och små. Tugga ordentligt, känn dofterna och håll kvar smaken länge i munnen. Om det är gott så njut ordentligt. Fundera på om du verkligen behöver en portion till, eller en tugga till. Du kan hitta fler tips på hur du kan vara mer närvarande när du äter på Huffington Post, prova och välj de tekniker som passar dig.
Ett närvarande förhållningssätt till maten vi äter hindrar oss faktiskt från att äta för mycket, samtidigt som det hjälper matsmältningen och får oss att må bättre i det långa loppet, inte bara för stunden då sockret eller koffeinet når hjärnan. Och även om mindfulness i sig inte säger att du måste äta nyttig mat så kommer du nog känna att du gärna väljer ett bättre alternativ till godiset eller fikabrödet om du stannar upp och funderar ett ögonblick, för vem vill inte äta saker som man mår bra av? Men om du nu väljer fikabrödet – njut ordentligt av det en stund!