Blog

Din egen plats

För vissa är den där stunden i slutet på ett yogapass där man varvar ner och slappnar av en perfekt stund för meditation och mindfulness, men man behöver inte praktisera yoga för att utföra sin egen lätta meditation och avslappning. Att hitta den där speciella platsen där man har tid för sig själv är det första steget för att lyckas med mindfulness. Försök att hitta din alldeles egen plats där du vet att du kan vara en stund utan att bli störd. Det kan vara i sängen, på golvet (många har en yogamatta som de placerar på en lugn plats) eller en skön fåtölj. Det är viktigt att komma ihåg att det inte måste vara helt tyst omkring dig. Eftersom mindfulness handlar om att vara närvarande i nuet så kan lite ljud vara bra, så länge det inte är alltför störande vill säga. Man kan också sätta på lite lugn musik för att skapa en avslappnande stämning och filtrera bort mer störande ”buller”. Många blir hjälpta av att skapa en inramning till sin plats. Med hjälp av lugna färger och kanske lite blommor kommer man i stämning för att slappna av. Det kan också vara en god idé att börja och avsluta stunden på ett sätt som signalerar att det är en speciell stund. Att tända ett ljus i början och sedan blåsa ut det kan vara en sådan liten ”ritual”. Att släcka lampan och sedan tända den kan också vara en sådan signal till dig själv att du påbörjar och avlutar din egen stund med mindfulness.

Om det är svårt att hitta en plats inomhus som är lugn, varför inte gå ut en stund? Inte nog med att du får frisk luft, du får även lite dagsljus. Hitta en lugn och skön plats där du kan koppla av tankarna en liten stund och ta några djupa andetag. Din stund behöver inte vara lång och man behöver inte ligga eller sitta. Man kan också stå stadigt på båda fötterna och rak i ryggen och känna efter hur det känns när man slappnar av i nacke, hals, axlar och vidare ner över rygg och bröstkorg. Det är viktigt att komma ihåg att mindfulness inte ställer några andra krav på dig än att du tar dig lite tid för dig själv.

Om du har svårt att koppla bort dina egna tankar så finns det många bra appar som kan hjälpa dig att komma till ro och öva på olika andningstekniker och på många webbsidor, till exempel stresscoachen kan du hitta bra exempel på övningar att göra själv.

fusion