Mindfulness är ett uttryck som vi har blivit vana vid att höra, men kanske är du inte helt säker på vad det innebär? För vissa kanske det låter främmande och lite flummigt, men faktum är att man idag har sett väldigt positiva resultat av mindfulness som terapiform. Oavsett om du känner att du behöver hjälp med att må bättre i vardagen eller bara är lite nyfiken på vad mindfulness är så är det enkelt och gratis att utföra själv. Mindfulness kommer ifrån den buddhistiska läran och går ut på att individen ska försöka utveckla sitt tänkande, sitt sinne och sin meditation. Ibland talar man om medveten närvaro eftersom mindfulness går ut just på att man ska försöka fokusera på det som händer precis här och nu. Istället för att fundera på saker man har sagt eller gjort eller oroa sig och göra upp planer för framtiden så ska man försöka att koncentrera sig på sin omgivning, sin egen kropp och det som sker i stunden.
Mindfulness kan hjälpa till att träna upp och öka koncentrationen och kan också få oss att bli medvetna om hur vi reagerar i olika situationer. I stället för att automatiskt exempelvis bli nervösa eller rädda när vi råkar ut för något kan vi ta en liten stund att reflektera över vilka känslor vi får i kroppen och lättare hantera våra reaktioner. Mindfulness används idag också i olika former av KBT-behandlingar mot till exempel stress, ångest och depression. Eftersom man bär på mycket oro för framtiden och har svårt att släppa negativa tankebanor när man mår dåligt kan mindfulness hjälpa till så att man kan fokusera på här och nu i stället och kanske ändra sitt tankemönster. På samma sätt kan träning i mindfulness hjälpa till vid insomningsbesvär. Genom att utföra särskilda mindfulnessövningar när man ska sova kan man lättare slappna av och med lite övning brukar det bli lättare och lättare att utföra övningarna. Även tillfällig smärta i nacke, axlar och rygg eller huvudvärk som kommer från stress och av att man spänner sig kan släppa med hjälp av mindfulness. Dessa övningar går ofta ut på att man sitter eller ligger bekvämt så att man kan fokusera på att slappna av i musklerna och andas lugnt så att spänningarna släpper. Om man utför övningarna flera gånger lär man till slut kroppen att slappna av och man blir medveten om tidiga signaler på spänningar i kroppen. Eftersom mindfulness går ut på att man observerar sin omgivning och sig själv utan värderingar så försöker man i praktiken att avstå från att döma – varken sig själv eller andra. Bara acceptera vad du känner så kommer du känna ett större lugn i kroppen. Om du är intresserad kan läsa mer om mindfulness som terapiform på Vårdguiden
Mindfulness har alltså många användningsområden och för många som har provat blir det en livsstil som hjälper dem att ta sig igenom stressiga perioder i livet och i vardagen. För andra är det ett sätt att sätta lite guldkant på vardagen – att hitta den där lilla stunden där man bara får vara.