Blog

En micropaus ger lugn

Idag är det ofta en väldigt stressig miljö på de flesta arbetsplatser. Även om det inte ligger mycket stress från en högre chef eller kollegor just för stunden ligger stressen och lurar för de flesta. Det handlar mycket om hur våra liv ser ut idag och att vi hela tiden ska vara tillgängliga. Vi är uppkopplade hela tiden via våra mobiler och mejl. Stressen som kommer av de faktorerna kommer vi sällan ifrån och att hålla sig nedkopplad under en dag fungerar inte för de flesta. För den som vill hålla stressnivåerna nere och leva mer i balans med sig själv kan det därför vara bra att skaffa rutiner för att hitta lugnet.

Se till att fika regelbundet

En av fördelarna med att jobba i Sverige är att vi har vår fikakultur. Det här gör att vi regelbundet under dagen får korta micropauser. De skapar tillfällen där vi får några minuter att koppla bort jobbet och kan umgås med våra kollegor på ett mer avslappnat plan. Under de här pauserna hinner kroppen sänka stressen lite, men det gäller att se upp. Ofta pratar vi jobb under fikapauserna och det gör att micropausen inte kommer till sin fulla rätt.

Ta en timme ledigt

På en del arbetsplatser är det möjligt att ta en timme ledigt mitt under dagen för att uträtta ärenden. Det här går att använda för att skapa en micropaus och gör något för sig själv. Det kan vara allt från att ta en promenad till att faktiskt göra något mer avancerat och ta hand om sig själv. När det kommer till mindfulness är det viktigt att ta hand om sig själv. Att göra saker som att till exempel åka till företag som Nordichair för att göra sig fin kan vara en bra början.

En micropaus för både kropp och knopp

När du väljer att börja ta micropaus är det bra att komma ihåg att den ska vara bra för både kropp och knopp. Med andra ord är det bra att planera in lite motion samtidigt som du ser till att huvudet får vila från det som kan orsaka stress. Studier visar att en micropaus gör att en person kan arbeta mer effektivt och får mer gjort än om personen bara sitter konstant och arbetar. Dessutom har

studierna visat att olycksrisken minskas väsentligt och efter en paus är en person mer vaken än den var innan.

Vad väntar du på?

Börja planera idag för hur du ska kunna lägga in små pauser i ditt arbete. Det här kommer att göra att du känner dig mindre trött när du kommer hem samtidigt som du kommer att märka att du får mer gjort än du fick utan en paus mitt på dagen.

fusion