Blog

Medvetet mindful i naturen

Mindfulness har varit ett populärt uttryck i hälsokretsar de senaste åren. Tyvärr florerar det en hel del missuppfattningar kring begreppet, som i värsta fall riskerar att det skrämmer bort precis de målgrupper som är mest i behov av mindfulness. Mindfulness är nämligen inte synonymt med meditation – utan kan precis lika väl handla om att må bra i naturen.

En del föredrar tystnad, stämningsfull musik eller riktigt djup meditation som Vipassana-metodiken. För andra kan mindfulness vara i princip vad som helst mellan himmel och jord som får just dig att må bra: naturen, bakning, att stänga av mobilen och få läsa några tjocka romaner i lugn och ro en hel helg.

Eller så är du kanske snarare lagd åt det aktiva hållet, trivs utomhus i skog och mark? Kanske det är tanken på att få hoppa i dina snygga och slitstarka jaktkläder som får din hjärna att må bra? Då är det istället kanske just frisk luft, ljudet av mossa och kvistar som knäcks under kängorna som är din typ av mindfulness.

Det tål och bör nämligen poängteras att mindfulness är ytterst individuellt och bör så förbli. Att tvinga in dig själv i någon annans mall eller idé om verkligheten slutar sällan väl. Faktum är att det till och med finns viss forskning som indikerar att en del kan må sämre av mindfulness.

Vi är alla olika och just därför är det klokaste steget på vägen mot en bättre hälsa att våga vara ärlig mot dig själv och reflektera över vad du behöver – just nu – för att må bra och få den energi, eller kanske det lugn, som du längtar efter.

Vet du inte riktigt hur du ska komma igång eller vad som funkar för dig? Krångla inte till det! Börja med små, små steg och vanor som att ta en skogspromenad allena. Våga lämna lurarna hemma och se hur det känns.

Lycka till på vägen!

fusion