Blog

Mindfulness med palettblad

Att påta i trädgården och odla olika växter har sedan länge betraktats som en mycket hälsosam och meditativ sysselsättning. Det gamla persiska pairidaeza betyder till exempel inhägnad trädgård och kom att utvecklas till ordet paradis, och i den österländska zen-traditionen har trädgårdar haft en viktig, kulturell roll i över tusen år.

För dig som är intresserad av att utöva mindfulness kan trädgården eller några enkla krukor bli en fantastisk plats för kontemplation och koncentration. Genom att välja växter med varierande former och färger som till exempel palettblad kan du fokusera på olika egenskaper varje gång. Du kan köpa olika palettblad sorter för att skapa variation och därmed göra det enklare för hjärnan att fokusera.

Ge tid åt varje sinne

Människan är ett vaneväsen och om du hela tiden ser samma sak framför dig kan det bli lätt att tappa koncentrationen. Du rusar förbi olika byggnader och människor varje dag utan att ägna den minsta tanke åt dem, och mycket försvinner i bakgrunden som ett brus. Detsamma gäller ljud och det är inte förrän det blir helt knäpptyst som du inser viket surr du verkligen lever i. Det är inte så konstigt att hjärnan blir uppjagad av alla dessa konstanta intryck.

Med mindfulness kan du ge din kropp och knopp en välkommen paus i vardagen och palettbladen är en perfekt plats för detta. Gå in för att fokusera på en, enda aspekt av de vackra växterna vid varje tillfälle, exempelvis dess former eller färger. Sätt dig framför en planta och föreställ dig en liten vattendroppe som följer bladens fåror eller följ kanterna på varje sort: vissa är små och taggiga, andra är stora och trubbiga. ytterligare andra går i små, regelbundna kurvor. Nästa dag kan du utforska färgerna; just palettblad kommer i stor variation och har olika färgkombinationer. Känn efter vad varje kulör betyder för dig: påminner den om smaker, minnen eller känslor? Den tredje dagen kan du blunda och försiktigt låta fingertopparna vidröra växterna och uppleva deras textur.

Fokusera på dina rörelser

Mindfullness innebär inte nödvändigtvis att du sitter helt stilla. Det kan också vara en promenad genom skogen där du koncentrerar dig på dofter eller fågelsång eller en rörelse du utför när du gräver eller påtar i jorden. När du sköter om dina palettblad kommer du i kontakt med olika verktyg och material och de kan alla bli källor till eftertanke. Hur känns jorden mellan dina fingrar, hur låter vattnet när du häller det, vilka armmuskler arbetar när du gräver? Hur låter det?

Varje palettblad har sitt unika namn och det är också något du kan koncentrera dig på och upprepa likt ett mantra. Prova att säga ”Kong” eller ”Sun Lime Delight” om och om igen eller på olika sätt: långsamt och utdraget, snabbt och rytmiskt, med olika tonlägen eller betoning på varje bokstav. Säg deras latinska namn när du ligger i sängen eller tar en liten paus på jobbet: Coleus igolotorum låter nästan som en trollformel, eller hur?

fusion