Blog

Mindfulness när du tränar

Det kan vara svårt att tro att man kan utöva mindfulness samtidigt som svetten lackar under ett hårt träningspass, men faktum är att det går alldeles utmärkt. Forskning visar dessutom att mindfulness kan ge bättre resultat än mental träning.

Stressad eller mindful träning?

Är du en av alla som går till gymmet, kör ditt pass från start till slut utan att riktigt tänka så mycket, och sedan tar dig hem för att nästa gång köra på samma sätt igen? Du är som sagt inte ensam. Men föreställ dig att du istället stannar upp (mentalt sett i alla fall) vid varje maskin på gymmet, och fokuserar på den muskelgrupp du ska träna. När det är dags för situps i din bästa träningsbänk koncentrerar du dig helt på dina magmuskler – hur de spänns, hur de jobbar, hur det känns i din kropp allt eftersom tiden går. Du praktiserar mindfulness i din träning. Det kommer garanterat bli en helt annorlunda upplevelse än om du bara rusar igenom situpsen och inte reflekterar över vare sig dina muskler eller dina känslor under tiden. Det blir mer av en direkt upplevelse, med ett djup du kanske inte känt förut.

Investera både i träningen och dig själv

Tar vi det steget längre och tittar på idrottare så visar forskning att mindfulness kan leda till bättre tävlingsresultat jämfört med vanlig mental träning. Detta har att göra med att man i den mentala träningen mer arbetar för att trycka undan negativa tankar medan man med mindfulness jobbar med känslor av acceptans. Det blir lättare att styra sina känslor och idrottaren arbetar med att befinna sig mer i nuet.

Att arbeta med mindfulness under träning är alltså något som kan hjälpa både dig personligen och dina resultat. Det är ett sätt att komma mer i balans med dig själv, vilket också kan få gensvar i ditt övriga liv. Det är heller inte en dyr investering utan något du kan lära dig mer om och utforma på egen hand; du väljer själv vilken nivå du vill ta det till. Så nästa gång du befinner dig på gymmet, eller varför inte hemma i ditt vardagsrum på yogamattan eller motionscykeln, kan en ny värld öppna sig för dig om du beslutar dig för att bjuda in mindfulness i din träning.

fusion