Blog

Mindfulness

Mindfulness ursprung

Mindfulness är ett uttryck som samtidigt är modernt och gammal. Sättet som uttrycket idag används är något modernt. Det går endast tillbaka några decennier till när hippie-rörelsen påverkade västvärlden med praktiker från de österländska kulturerna och religionerna. Anpassade till, och därmed förändrade för att bättre passa västvärlden, vad gäller tankesätt, religion, kultur, livsstil och livssyn.

Men som ett vardagligt uttryck är det ännu yngre än så, sedan början på 2000-talet har det blivit ett allmänt känt och erkänt uttryck som de flesta människor i samhället är bekanta med, i alla fall i någorlunda.

Modern anpassning

Mindfulness har på svenska översatts till medveten närvaro av bland annat psykiatern Åsa Nilsonne, som anses vara den som introducerat mindfulness i Sverige. De olika delarna, ursprungen, anpassningarna och sätten är väldigt många, och det är därför ibland väldigt svårt att veta var man ska börja. Både gällande vart man ska vända sig för bästa möjliga lärande, och vad man ska ta tag i för del av sig själv.

Visst har Mästaren uppe i bergen i Himalaya en djupare visdom och kunskap inom allt som gäller mindfulness är vad yoga-instruktören på det lokala gymmet har, men chansen är dock ganska liten att en människa från dagens samhälle är villig att sälja alla sina ägodelar och bryta alla band med omvärlden för att studera där i några år. Å andra sidan är kanske de mest strikta och gamla lärorna inte de mest användbara för dagens människa som vill leva ett normalt liv i samhället.

Mindfullness i hemmet

En väldigt förbisedd men väldigt viktig del av mindfulness och i alla människors liv är deras boende. Hur det ser ut, hur det är inrett och var det ligger är några av många väldigt viktiga saker som gör ett boende till ett hem, ett lyckligt och positivt hem. Det kan vara värt att tänka igenom, att göra om där hemma eller i många fall hitta ett nytt boende. Ta en titt på sidor för Fastighetsmäklare Stockholm och se vad som erbjuds.

Energin i huset eller lägenheten, hur den ligger i förhållande till ljuset under dagen, dess planlösning, dess läge, inte bara vilken stadsdel, utan även hur den/det ligger i området kan ha en inverkan på hur boendet är, och påverkar därigenom livet där. De flesta saker är enkla och det kan ibland vara svårt att veta var och hur som gäller, men det finns många experter inom området som kan hjälpa till på många olika sätt. I vissa fall kan det göra under att sätta en vas, en blomma och en tavla någonstans i huset. I andra fall är det bara ogenomtänkt inredning och möbelplacering, eller att invånarna laddat boendet med energi som inte är önskad. I vissa fall passar inte platsen eller utformandet av boendet. En morgonpigg person uppskattar t ex att ha solen lysande på morgonen i sovrummet, en annan kan uppfatta det som rentav störande.

Det finns många saker som ofta är förbisedda, men ganska självklara när de väl påpekats. Det kan vara guld värt att ta sig tid att tänka på!

fusion