Mindfulness är något som uppmärksammas och utövas av allt fler. I dagens stressade samhälle behöver vi människor ett sätt att då och då kliva ur ekorrhjulet, landa och hitta fokus i oss själva. Men att även barn behöver mindfulness kanske inte är lika omtalat?
Både förskolan och skolan är miljöer där tempot är högt och intrycken många. Att hitta en lugn stund och finna ro och tid för sig själv kan vara svårt. I den bästa av världar skulle mindfulness vara en stående aktivitet på schemat varje dag. Så ser det ju inte riktigt ut i dagsläget men vi har fortfarande möjligheter att lära våra barn mindfulness hemma och på så sätt ge dem redskap för att hantera stressiga miljöer i vardagen. Det behöver inte vara avancerat, några minuter varje dag kan göra stor skillnad.
Hur kommer jag och mitt barn igång med mindfulnessträningen?
Bestäm en fast tidpunkt varje dag som du och ditt barn tillsammans ägnar er åt några minuters mindfulness. Välj den tid som passar er bäst, kanske på morgonen innan ni stiger upp ur sängen, på kvällen innan läggdags eller varför inte som ett sätt för hela familjen att landa före middagen? Förmodligen kommer både kommunikationen runt matbordet blir bättre och maten smaka godare om hela familjen har fått möjlighet att först slappna av och bli mer närvarande.
En bra första övning att börja med är helt enkelt att fokusera på andetaget. Andetaget brukar inom mindfulness kallas för ankaret. Det är antaget som hjälper oss att bli lugna och förankra oss i oss själva och nuet. Så ta några minuter att bara fokusera på andningen hos er själva. Ni ska inte försöka förändra andningen utan bara lägga märke till den och följa varje andetag in och ut. Sedan kan ni också lägga märke till hur andetaget känns i kroppen, i bröstet, magen, ryggen och näsan. Känn hur du slappnar av mer och mer.
Det kan ta några dagar innan ditt barn lyckas hitta fokus i övningarna, kanske blir ditt barn rastlös och vill inte vara med. Men ge inte upp första gången utan ge det någon vecka så ska du se att det blir resultat. De flesta barn märker hur bra de mår av mindfulness när de väl har kommit igång och vill gärna fortsätta. Mindre barn är ofta naturligt närvarande i sig själva när de leker så de brukar snabbt förstå hur övningarna fungerar och de har många gånger lättare att hitta fokus i övningarna än vad vi vuxna har.
Positiva effekter som utövning av mindfulness hos barn kan leda till:
• Lättare att somna på kvällen
• Bättre självförtroende
• Starkare självkänsla
• Ökad koncentrationsförmåga
• Förbättrar inlärningen
• Lättare att hantera stress
• Lättare att utveckla medkänsla och empati
Mer läsning om barn och mindfulness:
På 1177 Vårdguiden kan du läsa mer om vad mindfulness är och få tips på mindfulnessövningar.
Här kan du läsa mer om forskning om mindfulness i skolan. Och här finns en avhandling som handlar om hur mindfulness kan hjälpa svårt sjuka barn.
Besök dejtingsidor för att hitta andra föräldrar som är öppna för mindfulness.